scherpinstrafrecht.nl

Zo kom je erachter of je recht hebt op een vergoeding bij ontslag

Word je binnenkort ontslagen? Dan komt er veel op je af. Het is de start van een emotioneel proces, waarbij er toch ook veel zakelijke dingen op de juiste manier geregeld worden. Wist je bijvoorbeeld al dat je bij een ontslag vaak recht hebt op een transitievergoeding, maar dat hier wel bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn? Veel mensen zijn zich hier niet voldoende van bewust. Ben jij benieuwd of je recht hebt op een compensatie bij ontslag? Je leest er meer over in dit blog. 

Wat is een transitievergoeding?

Een transitievergoeding is een vergoeding die wettelijk is vastgelegd. Wanneer je ontslagen wordt, kun je aanspraak maken op deze vergoeding welke door de werkgever betaald moet worden. De vergoeding is bedoeld ter compensatie van de werknemer voor het verlies van de baan en is anderzijds bedoeld om de werknemer te helpen bij de overstap naar een nieuwe baan op een duurzame manier. Zorg er daarom voor dat de transitievergoeding berekenen efficiënt wordt gedaan, zodat je precies weet waar je recht op hebt.

Wanneer heb ik recht op een transitievergoeding? 

Sinds het jaar 2020 heeft vrijwel iedere werknemer recht op een transitievergoeding bij ontslag, eerder had je hier als werknemer pas recht op wanneer je ten minste twee jaar bij de werkgever in dienst was. Wel zitten er voorwaarden verbonden aan de transitievergoeding. Je kunt aanspraak maken op de vergoeding, wanneer aan onderstaande voorwaarden wordt voldaan:

  1. De werkgever heeft het initiatief tot het ontslag genomen

  2. Het ontslag verloopt via het UWV of de kantonrechter, of een tijdelijk dienstverband wordt niet voortgezet

  3. Je hebt ontslag genomen vanwege nalatigheid of ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever

 

Wanneer heb ik geen recht op een transitievergoeding?

Er zijn een aantal uitzonderingen op de verplichting van werkgevers om een transitievergoeding te betalen. Deze uitzonderingen zijn:

  1. Het ontslag is met wederzijds goedvinden tot stand gekomen en je gaat akkoord met het ontslagvoorstel in de vaststellingsovereenkomst

  2. Wanneer de werkgever failliet is gegaan of in de schuldsanering is beland

  3. Als je minder dan twaalf uur per week werkt en jonger bent dan 18 jaar oud

  4. Als je ontslagen wordt omdat je de pensioenleeftijd bereikt hebt

  5. Als je als werknemer nalatig hebt gehandeld of ernstig verwijtbaar gehandeld hebt

  6. Als je weigert om in te stemmen met een vergelijkbaar of beter aanbod van je werkgever om je contract te verlengen

  7. Als er in de CAO een regeling is vastgesteld die vergelijkbaar is met de transitievergoeding. Hierbij kun je denken aan een wachtgeldregeling. Sinds het jaar 2020 is dit punt alleen van toepassing bij ontslag om bedrijfseconomische redenen en hoeft het voorstel niet gelijk te zijn aan de transitievergoeding.

Mobiele versie afsluiten